In de dagelijkse praktijk, zowel op school als thuis, is regelmatig zichtbaar dat kinderen en jongeren onvoldoende tot leven en leren komen. In zo’n situatie is het lastig te onderzoeken wat er precies speelt. Zeker als deze persoon en/of opvoeders ook niet duidelijk kunnen aangeven wat er precies in hem of haar om gaat. Dat geeft een machteloos en ontevreden gevoel.
Mijn vorm van hulpverlening is laagdrempelig en ook vaak kortdurend. En geschikt voor de leeftijd vanaf ongeveer 12 jaar. We evalueren na een paar sessies. Wat is er al verbeterd en waar gaan we nog verder aan werken.
In overleg met de puber kunnen ook opvoeders betrokken worden bij de gesprekken en begeleiding als bijv. de communicatie niet zo soepel verloopt.
Samen gaan we onderzoeken wat er nodig is om het doel te bereiken. Ik luister, begeleid, communiceer en spiegel aan de hand van verschillende methodieken en werkvormen om zo tot een oplossing te komen.
Veel voorkomende thema’s kunnen zijn:
- Niet lekker in je vel zitten
- Identiteit
- Weinig zelfvertrouwen
- Problemen thuis of op school
- Moeite met plannen en organiseren
- Overstap naar middelbare school
- Keuzestress voor de toekomst
- Leerproblemen
- Traumatische ervaring
- Problemen tijdens of na de echtscheiding
- Rouw
- Eetproblemen
- Vragen over seksuele identiteit
- Gespannen zijn
- Depressief
- Spijbelen
- Niet gemotiveerd zijn
- Vaak ruzie thuis
- Niemand snapt me
- Hoogbegaafdheid
- Eenzaamheid, zich alleen voelen
- Iets willen veranderen bij jezelf
- Faalangst
- Gepest worden
- Zich niet kunnen concentreren
- Hyperactief en impulsief
Daarbij kunnen ouders/opvoeders ook bij mij terecht voor hulpvragen en ondersteuning richting de opvoeding van hun kinderen/pubers.